coronaupdate

Wijzigingen coronabeleid

Vanuit de GGD ontvingen wij vandaag, 10 december, een brief met wijzigingen rondom het coronabeleid op scholen. Er zijn 2 wijzigingen ten opzichte van eerder beleid, waardoor wij deze hier met jullie delen:

Wanneer volstaat een zelftest

Bij lichte klachten is het mogelijk om een zelftest te doen i.p.v. een pcr-test. Bij een negatieve uitslag mag de leerling naar school. Aangeraden wordt om bij aanhoudende lichte klachten elke dag de zelftest te herhalen. Bij geen klachten, wordt geadviseerd om 2 keer per week preventief een zelftest te doen.

  • Let op 1: kom je in aanraking met kwetsbaren, heb je nauw contact gehad met een positief persoon, heb je koorts, heb je smaak- en/of reukverlies, heb je een flinke verkoudheid of heb je andere klachten die niet ‘licht’ zijn, dan volstaat de zelftest In deze situaties laat je een pcr-test afnemen. 
  • Let op 2: tot 8 weken na een bevestigde besmetting, zegt een zelftest niets en is een pcr-test nodig om meer duidelijkheid te krijgen.  

Wanneer gaat een hele klas naar huis

Het beleid is versoepeld, wat betekent dat er pas gesproken wordt over een klas naar huis laten gaan bij 3 besmettingen in 7 dagen (tot voorkort was dat 2 besmettingen in 14 dagen). Waarbij gezegd moet worden dat elke situatie anders is. Wanneer een positief geteste leerling bijvoorbeeld niet op school is geweest tijdens de besmettelijke periode, wordt deze niet meegeteld. Ook is de groepsgrootte van de klas van belang om mee te nemen. Zo is er een verschil of er 3 van de 30 leerlingen positief testen, of 3 van de 120 leerlingen. Elke situatie vraagt om maatwerk, waarin we het advies van het scholenteam van de GGD-ZL altijd meenemen. Waar voorheen alleen een pcr-test als officiële besmetting aangemerkt werd, volstaat nu een positieve zelftest ook.

Wij blijven jullie informeren wanneer een klasgenoot van jullie kind positief getest is. In die communicatie wordt altijd aangegeven of en welke aanvullende maatregelen nodig zijn.

We hopen jullie hiermee voldoende geïnformeerd te hebben. Mochten er nog vragen zijn, kijk dan eerst op de website van de GGD-ZL www.ggdzl.nl/coronavirus. Daar worden de meest voorkomende vragen beantwoord. Staat uw vraag daar niet tussen, neem dan gerust contact met ons op.

SCHOOLGIDS