Iris Claessens

Oud-leerling Iris Claessens in de Limburger

Ontwerper Iris Claessens geeft gebruikt goud een nieuw leven

Vandaag om 10:36 door Rob Cobben

Iris Claessens in haar atelier in Maastricht. Ze draagt de gouden oorbel die deze maand op de cover van modeblad L’Officiel Cyprus te zien is. Afbeelding: Laura Knipsael

Iris Claessens (28) uit Sibbe lanceerde drie jaar geleden haar eigen sieradenlabel. Ze hergebruikt goud en diamanten en draagt een boodschap van duurzaamheid uit. Deze maand staan haar juwelen op de cover van modemagazine L’Officiel, een artikel over haar werk verschijnt in de komende editie van Vogue Italië.

Kettinkjes, ringen, oorbellen, armbanden. Iris Claessens ontwerpt en maakt ze in haar atelier in Maastricht. Handwerk op kleine schaal. Ze wil niet meedoen aan trendgevoelige en consumptiegerichte productie van juwelen. Ze heeft met haar werk een verhaal te vertellen. Over duurzaamheid, respect voor de natuur en zuinig omgaan met grondstoffen.

Ze heeft een voorbeeldfunctie, vindt ze. En dus gebruikt ze in haar sieraden voornamelijk ‘oud’ goud en ‘oude’ diamanten. „Het mooie van deze grondstoffen is dat ze circulair kunnen zijn. Ik bestel gebruikt goud bij een opkoopbedrijf in Maastricht. Of haal het uit oude sieraden van klanten en smelt dat in mijn atelier om. Op die manier gaat de emotionele waarde van zo’n oud sieraad niet verloren en ontstaat er met hetzelfde materiaal iets nieuws.”

Ook de diamanten die ze in haar juwelen verwerkt, hebben al een leven achter de rug. „Die komen ook uit andere sieraden. Niets is harder dan een diamant. Je zult er geen enkel krasje op vinden. Ik wil iets moois maken dat een leven lang gedragen kan worden om daarna door te geven aan de volgende generatie.”

Klanten

In amper drie jaar tijd heeft ze een kring opgebouwd van klanten die ook geïnteresseerd zijn in haar boodschap. En heeft ze zich internationaal in de kijker gespeeld. Haar juwelen sieren deze maand de cover van het modeblad L’Officiel Cyprus en zijn ook terug te vinden in L’Officiel Monaco. En de Italiaanse editie van Vogue besteedt komende maand een artikel aan duurzame sieraden waarin het label van de Limburgse aan bod komt.

Natuur

Claessens laat zich bij het ontwerpen van sieraden inspireren door de natuur. Ideeën voor haar nieuwe collecties, Mother of Pearl en Solstice, deed ze bijvoorbeeld op tijdens een reis met haar vriend door Scandinavië. Liefde voor de natuur kreeg ze van haar moeder, die zes jaar geleden is overleden. Ze is opgegroeid in een huis met grote tuin aan de rand van Sibbe. Als kind was ze vaak in die tuin te vinden en verwonderde zich over alles wat daar groeit en bloeit. „Kleine schatten kwam ik daar tegen. Van madeliefjes maakte ik een krans. Een van mijn afstudeerwerken op de kunstacademie was op zo’n bloemenketting gebaseerd.”

Ze ging naar de Vrije School in Maastricht. Dat ze later iets creatiefs zou gaan doen, lag voor de hand. Ze tekende en schreef veel. Aanvankelijk wilde ze illustrator van kinderboeken worden. Ze koos voor de kunstacademie in Maastricht, waar ze zich bekwaamde in design en de goudsmeedkunst. In 2017 studeerde ze af, een jaar later lanceerde ze haar eigen juwelenlijn: Iris Desiree Claessens.

Fashionclash

Via allerlei online-platforms timmert ze aan de weg. Dat ze nu aandacht krijgt van gerenommeerde tijdschriften heeft ze daaraan te danken, zegt ze. Ze is door Fashionclash Maastricht geselecteerd om trainingssessies te volgen die haar zakelijke capaciteiten vergroten. Zo is ze ook in contact gekomen met de Amerikaanse Adele Tetangco. „Zij is een zakenvrouw die in de modewereld terecht is gekomen. Heeft dus de omgekeerde weg bewandeld. Ze gaat me helpen om mijn merk beter te vermarkten.”

Ze heeft het druk, zegt Claessens. Voor Centre Céramique in Maastricht mag ze een vitrine inrichten waarin haar werk geëxposeerd wordt samen met erfgoedstukken uit het depot. „Die stukken mag ik zelf uitzoeken. Vervolgens maak ik daar sieraden bij.”

Naast haar eigen juwelenlijn ontwerpt ze ook in opdracht. Maakt ze bijvoorbeeld een nieuw sieraad voor iemand die een gouden horloge heeft geërfd, maar die niks om zo’n uurwerk geeft. Of maakt ze een ketting met een ruwe opaal, die een klant van haar tijdens een reis in Australië had gevonden. „Aan zo’n sieraad hangt een verhaal vast. Dat vind ik mooi.”

Zie ook: www.irisdesireeclaessens.com

SCHOOLGIDS