Ontmoet Paco

Ik ben Paco, 15 jaar en zit in klas 10tl.

AFWISSELING – hoofd, hart en handen

De afwisseling in vakken op deze school vind ik erg fijn. Dit zorgt als het ware voor afleiding tussen de vakken door. We beginnen altijd met periode en aansluitend is er een verdeling van vakken waarbij ik of met mijn hoofd, of met mijn handen bezig ben. Op die manier heb ik altijd even “een momentje voor mezelf”. Ik hou er namelijk niet van om alleen met mijn hoofd bezig te zijn en heb moeite om me een hele dag te concentreren. Zelf vind ik muziek het leukste vak om te volgen! Het periodeonderwijs vind ik daarnaast heel fijn. Iedere periode is anders. Nu moeten we bijvoorbeeld een ontwerp maken voor een nieuwe sportkantine en hiervoor waren we bezig met muziek. Zo is iedere dag, periode en schooljaar weer anders.

STEREOTYPERING VRIJESCHOOL?

Er wordt wel eens gezegd dat er meer meisjes dan jongens voor deze school kiezen, maar zelf vind ik niet dat ik in de minderheid ben. Er zijn genoeg jongens en ik heb een grote vriendengroep. Ook jongens die minder affiniteit met creatieve vakken hebben, zitten bij mij in de klas. Van vrienden hoor ik wel eens dat ze niet voor deze school gekozen hebben omdat er geen bèta vakken te volgen zouden zijn, deze zijn er echter wel; met leuke en goede docenten. Ik heb dus geen idee waar deze opvatting vandaan komt. Natuurlijk hebben wij meer ruimte om creatieve vakken te volgen. We volgen hier echter voor 80% ook de “gewone vakken” die op iedere andere school worden gegeven ;-).

Het wel of niet volgen van bepaalde vakken, is afhankelijk van het vakkenpakket dat je kiest en hoe je als persoon bent. Hier wordt op school goed naar gekeken en dan is alles mogelijk. Zelf vind het belangrijk om mijn tijd vooral te steken in de vakken waar ik goed in ben en in die ik interessant vind.

Ontmoet Paco

"De mentor ziet je groeien als leerling en weet hoe te helpen en ziet waar je als leerling behoefte aan hebt."

SFEER 

Vanaf het begin heb ik me erg thuis gevoeld. De leerlingen en medewerkers zijn heel aardig en betrokken. Ook heb ik het zelf als heel prettig ervaren dat ik de eerste drie jaar dezelfde mentor heb gehad. Hier heb ik een goede band mee op kunnen bouwen. De mentor ziet je groeien als leerling en weet hoe te helpen en ziet waar je als leerling behoefte aan hebt. 

Er zijn op school verschillende niveaus en vakkenpakketten te volgen. Ook zit ik steeds met andere leerlingen in de klas. In de bovenbouw zit je met leerlingen die andere vakken volgen samen, waardoor je ook andere leerlingen leert kennen en ik me soms alleen al kan verheugen op een les omdat ik dan met die ene vriend of vriendin een les kan volgen die niet standaard bij mij in de klas zit. 

Paco Haan, leerling 10tl Bernard Lievegoed College 

SCHOOLGIDS