Ontmoet Jos

Ontmoet Jos

Vrijheid

Werken op het Bernard Lievegoed College is werken met superveel vrijheid. Hier kan ik met ideeën komen en kan ik lesgeven vanuit de zaken waar ik enthousiast over ben. De leerdoelen voor onze leerlingen staan vast, maar de weg er naartoe is voor elke klas en iedere leerling verschillend.

Input

Als leerlingen met een gaaf initiatief komen, dan zet ik dat om in werkelijkheid. Mijn mentorklas had een voorstel voor een culturele avond en dat organiseren we dan. Ook in de lessen is er vrijheid. Als ik een samenvatting vraag, maar een leerling komt met een ander idee dat ook past, dan is daar ruimte voor mits de doelen behaald worden.

Differentiatie

Schoolbreed zijn we dit school­jaar nog meer bezig om te differen­tiëren. De vertaalslag maken naar de verschillende niveaus heeft daarbij al onze aandacht. We maken onderscheid in de niveaus vmbo-tl, havo en vwo, maar binnen de verschillende niveaus wordt er ook gedifferentieerd. Bij techniek werk ik met vrij open opdrachten. We maken bijvoorbeeld een knikkerbaan met verbindingen en ballen. Leerlingen die veel affiniteit hebben met techniek zoeken veel meer de verdieping en voor vwo-leerlingen bedenk ik verdiepende of uitge­breidere eind­opdrachten. De differentiatie zit dan in de lengte van de baan, de originaliteit van het werkstuk en de moeilijkheid.

Passie

Als mentor zet ik graag een stap extra voor mijn leerlingen. Een aantal jaren terug was ik mentor van Guusje en we deelden de passie voor zingen. Ik hielp haar met de auditie voor ‘The Voice Kids’. Dat was zo bijzonder. Kort daarna oefende ze met mijn eigen muziekband en zong ze ‘All of me’ van John Legend in de kerk tijdens mijn bruiloft.

Jos Severens, docent techniek en natuurkunde Bernard Lievegoed College

 

"De leerdoelen voor onze leerlingen staan vast, maar de weg er naar toe is voor elke klas en iedere leerling verschillend."

SCHOOLGIDS