Ontmoet Hermine

Ontmoet Hermine

Periodeonderwijs

Periodeonderwijs is zo leuk! Zowel voor leerlingen als voor mij, omdat ik mijn bevlogenheid voor mijn vak erin kwijt kan. Het gaat op het Bernard Lievegoed College om de kwaliteit en niet om de kwantiteit. Na les te hebben gegeven in het reguliere onderwijs, was het voor mij hier een soort thuiskomen. Het mooie is de gedachte achter het onderwijs. De lesstof is hier toegespitst op de leeftijdsgroep die ontvankelijk is voor de lesstof. We kijken wat bij de leefwereld van leerlingen van een bepaalde leeftijd past. Dat is de filosofie van Steiner en op het Bernard Lievegoed College geven we daar handen en voeten aan. Een brugklasser is leergierig en wil leren. Enthousiasme en openheid kenmerken hun leeftijdsfase.

Verbinding

Als we het in een periode hebben over groei en ontwikkeling, vertel ik hen over geslachtsorganen van bevruchting tot geboorte. Daarna laat ik het bij de leerlingen. Ze maken dan een autobiografie van hun ontwikkeling tot nu toe. Laatst had een moeder me in het schrift van de leerling hiervoor bedankt, omdat ze het gesprek hierover met haar kind zo bijzonder vond. Opdrachten verbinden zo aan wie je bent en maken ook de verbinding met thuis.

Ouders

Er is veel contact met ouders. De ontwikkelgesprekken met leerlingen en ouders bereiden leerlingen zelf voor en zij bepalen waar het gesprek over gaat. Tijdens het gesprek zie ik bij de ouders dan vaak een trotse blik. Verwondering over hun eigen kind.

Je voelt het

We zijn hier niet bezig met het vullen van een vat, maar met het ontsteken van een vuur. Je leert voor jezelf op te komen, je leert te praten over een ruzie en er is altijd een vervolg. Het moet bij mij heel gek lopen om een leerling eruit te sturen, omdat ik constant in gesprek blijf met hen. Op het Bernard Lievegoed College sluiten we aan bij het brein, rammen er geen lesstof doorheen en gaan niet voorbij aan het doel. Wat we doen, doen we hier goed. Je leert hier begrijpen doordat je het voelt en uitlegt. Dat is het bijzondere aan ons onderwijs. En wat ik zelf uitstraal krijg ik hier ook weer terug van mijn leerlingen.

Hermine Degenaar, docent biologie Bernard Lievegoed College

 

"Tijdens het gesprek zie ik bij de ouders dan vaak een trotse blik. Verwondering over hun eigen kind."

SCHOOLGIDS