leerroutevwo1

“De maakbaarheid van geluk” – klas 8

Afgelopen donderdag 14 december 2023 vond het jaarlijkse mini-symposium plaats over “De maakbaarheid van geluk” voor leerlingen van leerroute vwo van klas 8. Drie bevlogen sprekers gingen met leerlingen in gesprek, lieten hen debatteren en ook ervaren wat hen nu gelukkig maakt. Met behulp van UNICEF discussieerden de leerlingen over kinderrechten, gastspreker Jeroen Komen vertelde over zijn veelbewogen leven en gelukspsychologe Josje Smeets haalde leerlingen uit hun comfortzone.

Naast alle wetenschappelijke kennis en persoonlijke ervaringen van volwassenen, keken leerlingen ook naar wat ze zelf konden doen om geluk te ervaren en gelukkig te zijn.
Deze ideeën gaven ze weer in de vorm van een zelfgetekend symbool op een vlaggetje. Alle vlaggetjes samen resulteerden uiteindelijk in een, op Tibetaans gebruik gebaseerde, vlaggenlijn voor geluk.

Later in het jaar leggen leerlingen teksten over geluk uit wetenschappelijke tijdschriften aan elkaar uit en maken ze een vlog voor de schoolleiding. Hierin vertellen ze wat geluk is volgens de wetenschap, wat zij hebben geleerd en hoe school kan bijdragen aan het geluksgevoel van leerlingen.

SCHOOLGIDS